Menu

Enoki

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Enoki to długie, cienkie grzyby o białych do kremowych, delikatnych kapeluszach i jędrnych, chrupiących trzonach; smak jest subtelny, lekko słodkawy z delikatną nutą umami, co czyni je bardzo uniwersalnymi. Pod względem odżywczym są niskokaloryczne, dostarczają białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B, potasu oraz przeciwutleniaczy i beta‑glukanów, które wspierają odporność, zdrowie jelit i mogą korzystnie wpływać na profil lipidowy. W kuchni enoki sprawdzają się w zupach, ramen, hot potach, sałatkach, stir‑fry i jako delikatna przekąska lub ozdoba — dodaje się je na końcu gotowania, by zachować chrupkość lub jeść surowe. Przechowuj w lodówce w papierowej torbie lub opakowaniu z dobrą cyrkulacją powietrza, nie myjąc przed schowaniem; zużyj w ciągu 5–7 dni, odcinając twardą podstawę przed użyciem.

Wartości odżywcze (na 100g)

37 kcal Kalorie
2,7g Białko
7,8g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

Kategorie

🥗 Podobne składniki

Pieczarka biała

Pieczarka brązowa (portobello)

Pieczarka portobello duża

Boczniaki

Boczniaki królewskie

Shimeji białe

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 53

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 65

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 37

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Sałatka jarzynowa (wersja wigilijna)

⏱️ 90 min 📂 Wigilia

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →