Menu

Jabłko (opcjonalnie)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Jabłko to kruchy, soczysty owoc o szerokiej gamie smaków — od słodkich po wyraźnie kwaskowate — oraz zróżnicowanej skórce: czerwonej, zielonej lub żółtej. Miąższ bywa kremowy lub jędrny, z przyjemnym aromatem, który uzupełnia zarówno słodkie, jak i wytrawne kompozycje. Jako składnik opcjonalny w przepisie dodaje świeżości i lekkości. Pod względem odżywczym jabłka są niskokaloryczne, dostarczają błonnika pokarmowego (głównie pektyn), witaminy C, potasu oraz przeciwutleniaczy, co wspiera trawienie, układ sercowo-naczyniowy i korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. W kuchni sprawdzają się surowe jako przekąska i do sałatek, duszone czy pieczone w deserach, sosach i kompotach, a także jako dodatek do mięs i zapiekanek. Przechowuj jabłka w chłodnym, suchym miejscu lub w lodówce w szufladzie na warzywa, nie myjąc ich przed schowaniem, aby przedłużyć świeżość; oddzielaj od warzyw wrażliwych na etylen.

Wartości odżywcze (na 100g)

52 kcal Kalorie
0,3g Białko
14,0g Węglowodany
0,2g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Śledzie w śmietanie

⏱️ 720 min 🟢 easy

🥗 Podobne składniki

Laski cynamonu

Śledź matjas (filet z solonego śledzia)

🥬

Płatki owsiane górskie (bezglutenowe)

Podkozak

Masło wegańskie

🥬

Skórka otarta z limonki

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 53

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 65

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 33

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 38

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Spaghetti Carbonara

⏱️ 25 min 📂 Obiady

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →