Menu

Łopatka wołowa

Opis

Łopatka wołowa to kawałek z przedniej części tuszy o wyraźnym, intensywnym smaku mięsa i umiarkowanej ilości tłuszczu oraz marszczącego się ścięgnistego tkanka, co nadaje jej nieco grubszą włóknistość i atrakcyjne marmurkowanie po przekrojeniu. Ma ciemnoczerwony kolor i staje się bardzo soczysta po długim duszeniu, które rozkłada kolagen do delikatnej żelatyny. Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B (w tym B12), a także kolagenu wspierającego stawy i skórę; warto jednak spożywać ją z umiarem ze względu na zawartość tłuszczów nasyconych. Najlepiej sprawdza się w potrawach wymagających długiego, powolnego gotowania: gulasze, pieczenie, duszenia, ragù czy mielone na kotlety i farsze. Przechowuj w chłodnym miejscu do 2–3 dni w temperaturze do 4°C lub szczelnie zamroź przy −18°C (najlepiej do 6–12 miesięcy), rozmrażaj w lodówce i używaj szybko po rozmrożeniu.

Wartości odżywcze (na 100g)

217 kcal Kalorie
26,0g Białko
0,0g Węglowodany
12,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Tacos z Szarpaną Wołowiną Barbacoa i Salsą z Mango i Awokado

⏱️ 240 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

Jajko (frangipane)

Chlebek pita

Pestki słonecznika

Kiełki bambusa

Ananas świeży

🥬

Kakao naturalne, niesłodzone

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 61

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 31

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 34

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Pieczone warzywa po śródziemnomorsku z chrupiącą ciecierzycą (wegańska wariacja na temat briam)

⏱️ 90 min 📂 Dania wegańskie

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →