Mleczko kokosowe gęste
Opis
Mleczko kokosowe gęste to kremowy, biało-kremowy płyn o aksamitnej konsystencji i wyraźnym, słodko-orzechowym aromacie kokosa. Smak jest bogaty, lekko słodkawy z subtelną tłustością, która nadaje potrawom pełnię i jedwabistość. Pod względem odżywczym jest kaloryczne i bogate w tłuszcze nasycone (w tym MCT), dostarcza energii oraz składników mineralnych takich jak mangan, miedź i magnez; jest też doskonałą, roślinną alternatywą dla osób unikających laktozy, lecz warto stosować je umiarkowanie ze względu na wysoką zawartość kalorii. W kuchni pasuje do curry, zup kremowych, sosów, deserów, smoothies i wypieków, świetnie zastępując śmietankę w potrawach słonych i słodkich, a także jako baza do wegańskich sosów i napojów. Nieotwarte przechowuje się w suchym, chłodnym miejscu; po otwarciu warto przelać do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce, gdzie zachowuje świeżość zwykle 4–5 dni (można też zamrozić, choć struktura może się zmienić).