Ogórek kiszony
Opis
Ogórek kiszony to chrupiący, zielony ogórek poddany fermentacji mlekowej, o wyraźnie kwaśno-słonym, odświeżającym smaku z nutą koperku i przypraw. Wyglądem przypomina świeży ogórek, często z lekko pomarszczoną skórką i intensywnym zielonym kolorem, a po przekrojeniu uwalnia aromatyczny, kwaskowy zapach typowy dla kiszonek. Jest niskokaloryczny, dostarcza niewielkie ilości witamin (zwłaszcza K i A) oraz minerałów jak potas, a dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego wspiera mikrobiotę jelitową i trawienie. Należy jednak pamiętać o wysokiej zawartości soli, co ogranicza spożycie przy nadciśnieniu. Ogórki kiszone doskonale pasują jako dodatek do kanapek, sałatek, mięs i burgerów, są podstawą zupy ogórkowej oraz świetnym składnikiem sosów i przekąsek. Przechowywać je trzeba w słoju w zalewie, szczelnie zamknięte w lodówce; po otwarciu dbać, by pozostały całkowicie zanurzone w solance, co przedłuża świeżość na tygodnie, a w przypadku pasteryzowanych tracą część probiotyków.