Olej z orzechów laskowych
Opis
Olej z orzechów laskowych ma delikatny, lekko słodkawy i orzechowy aromat oraz złocisto-bursztynowy kolor o klarowatej konsystencji, który wzbogaca potrawy subtelną nutą laskowych orzechów. Jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas oleinowy), witaminę E i przeciwutleniacze, co sprzyja ochronie komórek i może wspierać zdrowie serca; warto pamiętać, że jak wszystkie oleje jest kaloryczny (około 120 kcal na łyżkę). Kulinarnie doskonale sprawdza się w dressingu do sałatek, vinaigrette, jako olej wykończeniowy do warzyw, ryb i deserów czekoladowych oraz w niskotemperaturowym smażeniu lub pieczeniu; dla większych temperatur używaj wersji rafinowanej. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętej butelce, najlepiej w lodówce po otwarciu, aby przedłużyć świeżość i zapobiec jełczeniu.