Oliwa z oliwek extra vergine
Opis
Oliwa z oliwek extra vergine to tłoczony na zimno olej o zielonkawo-złotej barwie, aromacie świeżych oliwek z nutami trawy i owoców oraz charakterystycznej, lekkiej goryczce i pikantnego finiszu. Jej pełny smak podkreśla sałatki, dipy, pieczywo i sery, doskonale łączy się z warzywami, rybami czy makaronami, a przy umiarkowanej temperaturze sprawdza się także do delikatnego smażenia i krótkiego podsmażania. Pod względem odżywczym jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas oleinowy), witaminę E i polifenole o działaniu przeciwutleniającym, co sprzyja ochronie układu sercowo-naczyniowego i redukcji stanów zapalnych. Aby zachować jakość, przechowuj oliwę w szczelnej, ciemnej butelce z dala od światła i źródeł ciepła; po otwarciu najlepiej zużyć w ciągu kilku miesięcy i kupować mniejsze, świeże ilości.