Mleczko kokosowe pełnotłuste (min. 17% tłuszczu)
Opis
Mleczko kokosowe pełnotłuste (min. 17% tłuszczu) ma gęstą, kremową konsystencję i śnieżnobiały kolor z delikatnym, słodkawo-orzechowym aromatem kokosa. Smak jest wyraźnie kokosowy, ale łagodniejszy niż w wiórkach, a przy chłodzeniu może oddzielać się warstwa kremu. Jest kaloryczne i bogate w tłuszcze nasycone, przede wszystkim w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), w tym kwas laurynowy, natomiast zawiera niewiele białka i węglowodanów. Dostarcza także śladowe ilości witamin i minerałów, takich jak mangan, miedź i żelazo, i sprawdza się jako roślinny zamiennik dla śmietany, z umiarem wpisując się w dietę. W kuchni używa się go do curry, zup, sosów, deserów i smoothie, gdzie nadaje kremowości i egzotycznego aromatu, a także jako baza do wegańskich potraw i pieczenia. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu do otwarcia; po otwarciu przechowywać w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku, zużyć w ciągu 3–5 dni lub zamrozić dla dłuższego przechowania.