Menu

Ości i głowy białej ryby (do wywaru)

Opis

Ości i głowy białej ryby do wywaru tworzą delikatny, lekko słodkawy i umami aromat o klarownej, rybnej nucie; wizualnie to mieszanka białych kości, chrząstek i skóry z resztkami mięsa, czasem oczami, które warto usunąć przed gotowaniem. Są źródłem składników mineralnych takich jak wapń, fosfor i jod oraz kolagenu, który po krótkim, delikatnym gotowaniu przechodzi w żelatynę; wywar z nich jest niskokaloryczny, odżywczy i sprzyja zdrowiu kości oraz wspiera pracę układu pokarmowego dzięki żelatynie i rozpuszczalnym białkom. W kuchni wykorzystuje się je przede wszystkim do klarownych bulionów, fumetów, zup rybnych, bisque, risotto i sosów, pamiętając, by gotować krótko i łagodnie (15–30 minut), aby uniknąć goryczy. Przechowuj ości i głowy w lodówce maksymalnie 24–48 godzin w szczelnym pojemniku lub zamrażaj do 3 miesięcy; przed użyciem opłucz, usuń skrzela i nieprzyjemny zapach, a po rozmrożeniu rozmrażaj w lodówce.

Wartości odżywcze (na 100g)

40 kcal Kalorie
8,0g Białko
0,0g Węglowodany
1,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Zupa rybna na Wigilię

⏱️ 90 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

Kawa mocna, przestudzona

Świeży sok pomarańczowy

Skórka z cytryn

Dymka (zielona cebulka)

🥬

Prażone płatki migdałów

Kawior czarny lub czerwony

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 51

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 61

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 31

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 33

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Roladki z szynki parmeńskiej

⏱️ 45 min 📂 Dania na wyjątkowe okazje

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →