Menu

Pieprz czarny (zmielony)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Pieprz czarny (zmielony) to drobny, ciemnobrązowy proszek o intensywnym, pikantno‑ostrym aromacie z lekko cytrusową nutą i ciepłą goryczką. Jego świeżo mielona wersja ma wyraźniejszy zapach i ostrzejszy smak, który wzmacnia i równoważy potrawy, nadając im charakteru bez dominowania. Pod względem odżywczym pieprz zawiera niewielkie ilości witamin i minerałów oraz alkaloid piperynę, która ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i może poprawiać wchłanianie niektórych składników odżywczych. Typowe zastosowania obejmują doprawianie mięs, zup, sosów, sałatek, jaj i potraw warzywnych oraz stosowanie jako przyprawa wykończeniowa. Przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym, ciemnym miejscu z dala od wilgoci i źródeł ciepła; zmielony pieprz najlepiej zużyć w ciągu 6–12 miesięcy dla zachowania aromatu.

Wartości odżywcze (na 100g)

255 kcal Kalorie
10,0g Białko
64,0g Węglowodany
3,3g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Kapusta z grzybami (Wigilijna)

⏱️ 90 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

Łosoś wędzony na zimno w plastrach

Żółta papryka

🥬

Skórka kandyzowana pomarańczowa

Suszony imbir

Mleko 3.2%

Suszone oregano

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 63

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 35

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Kremowe Risotto Dyniowe z Chrupiącą Szałwią i Parmezanem

⏱️ 70 min 📂 Obiady

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →