Por (biała część)
Opis
Por (biała część) to cylindryczny, warstwowy warzywo o kremowo-białym wnętrzu i delikatnej, słodko-cebulowej nucie z subtelną, lekko pikantną goryczką. Miąższ jest jędrny, włóknisty w kierunku zewnętrznych warstw, a po podsmażeniu zyskuje słodycz i aksamitną teksturę, co czyni go uniwersalnym dodatkiem smakowym. Biała część pora jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy (szczególnie witaminę K i C oraz kwas foliowy) oraz minerały takie jak mangan; zawiera też związki siarkowe i flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym oraz inulinę sprzyjającą florze jelitowej. W kuchni używa się jej jako bazy do zup, kremów, sosów i zapiekanek, świetnie komponuje się z ziemniakami, rybami, śmietaną, serami i ziołami. Aby zachować świeżość, trzymaj nieumyte białe części w lodówce owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym w szufladzie warzywnej i zużyj w ciągu 7–10 dni; do dłuższego przechowania blanszuj i zamrażaj.