Menu

Opis

Speck to tradycyjna włosko-austriacka wędlina z regionu Alto Adige, charakteryzująca się różowym, lekko marmurkowatym mięsem i cienkimi warstwami tłuszczu oraz delikatnym dymnym aromatem z nutami jałowca i ziół. W smaku jest umiarkowanie słony, lekko pikantny i aromatyczny, podawany zwykle w cienkich plastrach, które ładnie się układają na deskach do antipasti, kanapkach, w sałatkach, z makaronem, z polentą czy owinięte wokół fig i melonów. Pod względem odżywczym speck dostarcza wartościowego białka, witamin z grupy B, żelaza i selenu, ale jest też źródłem tłuszczów nasyconych i soli, dlatego warto spożywać go umiarkowanie. Przechowywać należy w lodówce, owinięty w papier pergaminowy lub folię spożywczą, najlepiej próżniowo zapakowany; po pokrojeniu używać w ciągu kilku dni, a dłuższe przechowywanie zapewni zamrożenie.

Wartości odżywcze (na 100g)

303 kcal Kalorie
28,3g Białko
0,5g Węglowodany
20,8g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🥗 Podobne składniki

🥬

Grzyby shitake świeże

🥬

Likier malinowy (np. chambord)

Kiełbasa wędzona

Mozzarella (kulki bocconcini)

Chlorella (proszek)

Bagietka lub chleb ciabatta

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 53

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 65

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 37

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Kotlet schabowy z kapustą

⏱️ 90 min 📂 Obiady

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →