Menu

Świeża rukola

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Świeża rukola ma wyrazisty, lekko pieprzny smak z nutą orzechową oraz delikatnie gorzkawym finiszem; liście są jasno- lub ciemnozielone, podłużne i karbowane, cienkie i kruche. To roślina niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C i K, kwas foliowy, minerały takie jak wapń i żelazo oraz przeciwutleniacze i związki siarkowe wspierające odporność i działanie przeciwzapalne, co sprzyja zdrowiu kości, oczu i układu krążenia. W kuchni rukola świetnie komponuje się w sałatkach, jako dodatek do kanapek, pizzy i carpaccio, bazowy składnik pesto, dodatek do makaronów czy sałat ciepłych, a także do koktajli zielonych; najlepiej dodawać ją pod koniec przygotowania, by zachować świeżość. Przechowuj nieumytą rukolę w lodówce, wiózką papierowego ręcznika i szczelnym pojemniku lub perforowanej torebce, unikając nadmiaru wilgoci; zużyj w ciągu 3–5 dni.

Wartości odżywcze (na 100g)

25 kcal Kalorie
2,6g Białko
3,7g Węglowodany
0,7g Tłuszcze

Informacje

🥗 Podobne składniki

Pomidory krojone (diced)

🥬

Jajka kurze rozmiar m

🥬

Czarna fasola w puszce

🥬

Cynamon cejloński mielony

Papryka czerwona (różowa)

Tortilla kukurydziana

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 46

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 59

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 30

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 31

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Jajecznica z cebulą i szczypiorkiem

⏱️ 15 min 📂 Śniadania

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →