Menu

Woda (lub aquafaba z puszki ciecierzycy)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Woda jest bezbarwną, bezwonną i bezsmakową substancją, której jedyną „cechą sensoryczną” jest świeżość; aquafaba z puszki ciecierzycy to mętny, słomkowy płyn o lekko roślinnym aromacie i kremowej, lepkości przypominającej białko jaja. Woda nie dostarcza kalorii, ale jest niezbędna do nawodnienia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, natomiast aquafaba ma niewiele kalorii i śladowe ilości białka oraz węglowodanów, może zawierać sód z zalewy, a jednocześnie zastępuje jajka w dietach roślinnych. Aquafaba sprawdza się jako spieniacz, emulgator i substytut białka w bezach, majonezach, musach i wypiekach, podczas gdy woda jest uniwersalnym nośnikiem smaków i podstawą gotowania, miksowania czy rozcieńczania. Przechowywać wodę w czystych butelkach w chłodnym miejscu; aquafabę trzymać w lodówce do 4–5 dni lub zamrażać porcjami do 3 miesięcy, najlepiej używać niskosolonych puszek lub odcedzić i doprawić według potrzeb.

Wartości odżywcze (na 100g)

0 kcal Kalorie
0,0g Białko
0,0g Węglowodany
0,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Pasta hummusowa

⏱️ 30 min 🟢 easy

🥗 Podobne składniki

Masło (do karmelu)

🥬

Sok jabłkowy 100% klarowny

Ziemniaki (typ c, mączyste)

🥬

Czekolada gorzka (min. 60%)

Pesto genovese

Suszona śliwka

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 62

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 31

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 34

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Kremowe risotto z pieczoną dynią, szałwią i parmezanem

⏱️ 60 min 📂 Dania wegetariańskie

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →