Menu

Ziele angielskie (kula)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Ziele angielskie w formie kulek to małe, brązowe, kuliste owoce o średnicy kilku milimetrów, których aromat łączy nuty goździka, cynamonu i gałki muszkatołowej, dając ciepły, pikantno-słodkawy smak. W składzie znajdują się olejki eteryczne (m.in. eugenol), garbniki i przeciwutleniacze oraz śladowe ilości witamin i minerałów, co przekłada się na działanie wspomagające trawienie oraz łagodnie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne właściwości, doceniane w tradycyjnej medycynie. Kulki ziela angielskiego są uniwersalne w kuchni: używa się ich w marynatach, duszonych mięsach, zupach, kompotach, kiszonkach, przyprawach do pieczeni i deserów, a także w kuchni karaibskiej i śródziemnomorskiej. Przechowuj je w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; całe owoce zachowują aromat 2–3 lata, mielone szybko tracą intensywność.

Wartości odżywcze (na 100g)

263 kcal Kalorie
7,0g Białko
60,0g Węglowodany
3,3g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Krupnik z kaszą jaglaną

⏱️ 90 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

Dynia piżmowa (butternut)

Mleczko kokosowe (pełnotłuste)

Chrzan tarty (opcjonalny, do podania)

Świeża mięta (do dekoracji)

Pieprz czarny ziarnisty

Shimeji brązowe

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 53

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 65

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 37

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Zimowy Las - Korzenny Tort Czekoladowy z Kremem z Białej Czekolady

⏱️ 200 min 📂 Ciasta i wypieki

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →