Menu

Jajka faszerowane awokado

Sylwester Przystawki Przekąski 40 min Łatwy 11 wyświetleń ~10,37 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Jajka faszerowane awokado to nowoczesna i zdrowsza wariacja na temat klasycznej polskiej przystawki. Tradycyjny farsz na bazie majonezu i żółtek został tu wzbogacony o kremowe, dojrzałe awokado, które nadaje mu aksamitnej konsystencji i pięknego, jasnozielonego koloru. Dodatek świeżo wyciśniętego soku z limonki nie tylko balansuje smak, dodając orzeźwiającej, cytrusowej nuty, ale także zapobiega ciemnieniu awokado. Delikatna ostrość pieprzu i opcjonalnych płatków chili stanowi idealny kontrapunkt dla łagodnego smaku jajka. Wizualnie prezentują się niezwykle apetycznie – gładki, zielony krem elegancko wypełnia białka, a czerwony akcent papryki lub chili na wierzchu tworzy efektowny kontrast. To idealna, lekka i efektowna przekąska na specjalne okazje, takie jak Sylwester, przyjęcia czy Wielkanoc. Podawane na zimno, stanowią świetny początek każdej uroczystości.

Składniki (9)

Porcje:
4
  • Jajka kurze rozmiar l 6 szt.
  • Awokado hass 0.8 szt.
  • Sok z limonki 15 ml
  • Majonez 15 g
  • 🌿 Przyprawy
  • Sól 0.1 szczypt
  • Pieprz czarny świeżo mielony 1 szczypta
  • ✨ Opcjonalne
  • Świeża kolendra 5 g
  • Płatki chili 1 szczypta
  • Papryka słodka mielona 0.5 łyżeczka
💰 Szacowany koszt dania: ~10,37 PLN (2,59 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

Gotowanie i przygotowanie jajek

1

Umieść 6 jajek w jednym rzędzie na dnie średniego garnka. Zalej je zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte (woda powinna sięgać około 2 cm ponad jajka). Postaw garnek na kuchence na dużej mocy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc do średniej i gotuj jajka przez dokładnie 9 minut. Po tym czasie natychmiast zdejmij garnek z ognia i zalej jajka bardzo zimną wodą z lodem. Pozostaw je w zimnej wodzie na 10 minut do całkowitego wystudzenia.

Składniki: Jajka kurze rozmiar l
Gotowanie jajek od zimnej wody zapobiega pękaniu skorupek. Szybkie schłodzenie w lodowatej wodzie zatrzymuje proces gotowania, co zapobiega powstawaniu nieestetycznej, szarej obwódki wokół żółtka, a także sprawia, że skorupka łatwiej odchodzi od białka.
2

Wystudzone jajka delikatnie obierz ze skorupek. Aby to ułatwić, stuknij jajkiem o twardą powierzchnię (np. blat kuchenny) i turlaj je, lekko dociskając, aby skorupka popękała na całej powierzchni. Obieranie zacznij od grubszej strony jajka, gdzie znajduje się pęcherzyk powietrza. Następnie opłucz każde jajko pod bieżącą wodą, aby usunąć resztki skorupek i osusz je ręcznikiem papierowym. Ostrym, gładkim nożem przekrój każde jajko wzdłuż na pół.

Składniki: Jajka kurze rozmiar l
Użyj cienkiego i ostrego noża. Po każdym przecięciu jajka warto przetrzeć ostrze wilgotną ściereczką, aby połówki białek miały gładkie i czyste krawędzie.
3

Przygotuj średniej wielkości miskę. Delikatnie, za pomocą małej łyżeczki (np. do herbaty), wyjmij ugotowane żółtka z każdej połówki białka i przełóż je do miski. Staraj się nie uszkodzić białek, które będą naszymi 'miseczkami' na farsz. Puste połówki białek ułóż na talerzu lub desce.

Składniki: Jajka kurze rozmiar l
Końcówka łyżeczki idealnie pasuje do kształtu żółtka. Podważ żółtko delikatnie z jednej strony, powinno łatwo wyskoczyć. Jeśli jakieś białko się uszkodzi, nie przejmuj się, farsz może to zamaskować.

Przygotowanie farszu z awokado

4

Przekrój dojrzałe awokado wzdłuż na pół, okrążając pestkę. Chwyć połówki w obie dłonie i przekręć w przeciwnych kierunkach, aby je rozdzielić. Wbij ostrożnie ostrze noża w pestkę i przekręć, aby ją wyjąć. Za pomocą dużej łyżki wyjmij miąższ awokado ze skórki i dodaj go do miski z żółtkami.

Składniki: Awokado hass
Upewnij się, że awokado jest dojrzałe – powinno być lekko miękkie, ale sprężyste. Jeśli jest twarde, farsz nie będzie kremowy. Zbyt dojrzałe awokado może mieć ciemne włókna, które należy usunąć.
5

Za pomocą widelca dokładnie rozgnieć żółtka z miąższem awokado. Rób to energicznie, dociskając składniki do dna miski, aż powstanie w miarę jednolita, kremowa pasta. Niewielkie grudki są dopuszczalne i dodadzą farszowi ciekawej tekstury.

Składniki: Jajka kurze rozmiar l, Awokado hass
Jeśli zależy Ci na idealnie gładkiej konsystencji, możesz użyć tłuczka do ziemniaków lub blendera ręcznego, ale widelec w zupełności wystarczy i daje bardziej domowy efekt.
6

Do miski z pastą dodaj jedną łyżkę majonezu, jedną łyżkę świeżo wyciśniętego soku z limonki, dwie szczypty soli i jedną szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Jeśli używasz, dodaj teraz drobno posiekaną świeżą kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką do połączenia składników. Spróbuj farszu i w razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu lub soku z limonki.

Składniki: Sok z limonki, Majonez, Sól, Pieprz czarny świeżo mielony, Świeża kolendra
Sok z limonki jest kluczowy – nie pomijaj go! Zapobiega ciemnieniu awokado. Zawsze próbuj farszu przed napełnieniem jajek, aby idealnie dopasować smak do swoich preferencji.

Faszerowanie i dekoracja

7

Napełnij połówki białek przygotowanym farszem. Możesz to zrobić na dwa sposoby: prostszy - za pomocą małej łyżeczki, nakładając porcję farszu do każdego białka i formując mały kopczyk. Bardziej elegancki sposób - przełóż farsz do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (np. w kształcie gwiazdki) i wyciśnij farsz do białek, tworząc estetyczne rozetki.

Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, możesz użyć mocnego woreczka śniadaniowego. Wystarczy przełożyć do niego farsz, zsunąć go do jednego rogu i odciąć końcówkę nożyczkami, tworząc mały otwór.
8

Ułóż nafaszerowane jajka na półmisku lub dużym talerzu. Każdą połówkę oprósz delikatnie szczyptą słodkiej papryki mielonej lub, dla dodania pikanterii, płatkami chili. Możesz również udekorować jajka świeżymi listkami kolendry. Podawaj od razu lub schłodź w lodówce przez około 15-20 minut przed podaniem.

Składniki: Płatki chili, Papryka słodka mielona, Świeża kolendra
Półmisek można wcześniej wyłożyć liśćmi rukoli, sałaty masłowej lub szpinaku, co doda daniu koloru i świeżości. Jajka najlepiej smakują lekko schłodzone.

Ciekawostka

💡

Farsz z awokado jest wariacją na temat meksykańskiego guacamole. Awokado, podobnie jak jabłko, ciemnieje w kontakcie z powietrzem w wyniku procesu utleniania. Sok z limonki lub cytryny, bogaty w kwas askorbinowy (witamina C), działa jako naturalny przeciwutleniacz, który spowalnia ten proces i pozwala zachować piękny, zielony kolor farszu.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Podawaj jajka schłodzone, ułożone na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty lub rukoli. Można je dodatkowo udekorować cienkimi plasterkami rzodkiewki, kiełkami brokułu lub świeżym koperkiem. Świetnie smakują same jako przystawka lub w towarzystwie chrupiących krakersów.

🥡 Przechowywanie

Jajka najlepiej zjeść tego samego dnia. Można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 24 godzin. Aby wierzch farszu nie ściemniał, można przykryć pojemnik folią spożywczą, dociskając ją bezpośrednio do powierzchni jajek, aby ograniczyć dostęp powietrza.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (0)

Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Sylwester to wyjątkowy czas, kiedy żegnamy stary rok i witamy nowy z wielką radością i nadzieją. To niezwykła okazja, która łączy bliskich przy wspólnym stole, gdzie nie może zabraknąć pysznych potraw i napojów. Tradycyjnie celebrujemy ten wieczór różnorodnymi daniami, które symbolizują dostatek ...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Przystawki
Przystawki w: Sylwester

Przystawki to kluczowy element sylwestrowego menu, które powinny być kolorowe i efektowne, zachęcające do spróbowania.

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Przekąski
Przekąski w: Wigilia

Przekąski to małe przyjemności między posiłkami - słone, słodkie i zawsze pyszne. Chipsy warzywne, popcorn przyprawiony i orzechy prażone - zdrowe alternatywy. Dipsy i pasty: hummus, guacamole, tzatziki i baba ghanoush z warzywami. Koreczki, tartinki i kanapeczki na imprezę - eleganckie finger fo...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia bezglutenowa to odpowiedź na potrzeby osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Nasze przepisy używają mąk: ryżowej, kukurydzianej, gryczanej, migdałowej i kokosowej. Bezglutenowe pieczywo, które smakuje jak tradycyjne - chleby, bułki, bagietki i focaccie. Makarony z mąki ryżowej, gryczane...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama