Boczek nacieramy solą i cukrem, zostawiamy na noc w lodówce do marynowania.
Opis
Klasyczne japońskie ramen z aromatycznym bulionem miso i rozpływającą się w ustach wieprzowiną chashu. Bogaty smak umami pochodzi z pasty miso, dashi i tare. Gładkie noodles ramen idealnie komponują się z miękkimi jajkami ajitsuke tamago, chrupiącymi kiełkami bambusa i świeżą szczypiorką. To danie rozgrzewające i sycące, które podbija serca miłośników kuchni japońskiej na całym świecie. Perfekcyjne połączenie tradycji i smaku.
Składniki (10)
- Makaron ramen 400 g
- Boczek wieprzowy 500 g
- Pasta miso 80 ml
- Sos sojowy 60 ml
- Jajko 0.1 szt.
- ✨ Opcjonalne
- Imbir 30 g
- Kiełki bambusa 100 g
- Algi nori 4 g
- Czosnek 0.8 ząbek
- Szczypiorek 0.0 pęczków
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Następnego dnia boczek zwijamy w rulon, wiążemy sznurkiem i dusimy 3 godziny w sosie sojowym z sake.
Przygotowujemy bulion: gotujemy kości wieprzowe 6 godzin, dodając imbir i czosnek.
Jajka gotujemy na miękko (6 minut), obieramy i marynujemy w sosie sojowym.
Do bulionu dodajemy pastę miso, mieszamy do rozpuszczenia.
Gotujemy makaron ramen według instrukcji na opakowaniu.
Układamy makaron w miseczkach, zalewamy bulionem miso.
Dekorujemy plastrami chashu, połówkami jajek, kiełkami bambusa i nori.
Ciekawostka
Ramen ma swoje korzenie w Chinach, ale stał się jednym z najpopularniejszych dań w Japonii, gdzie powstało wiele regionalnych wariantów.
Najlepsze na
Wskazówki
Podawaj ramen w głębokich miseczkach, aby odpowiednio pomieścić bulion. Udekoruj danie świeżym szczypiorkiem i algami nori, a obok podaj pałeczki oraz łyżkę do bulionu. Idealnie smakuje na ciepło.
Resztki ramen przechowuj w szczelnych pojemnikach w lodówce do 3 dni. Możesz zamrozić bulion i chashu, ale makaron najlepiej spożyć na świeżo. Podgrzewaj w garnku na małym ogniu, dodając trochę wody, aby bulion nie był zbyt gęsty.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz