Rozbij mięso tłuczkiem na cienkie plastry (ok. 5mm), posól i popieprz.
Opis
Schnitzel wiedeński to jedno z najbardziej znanych dań kuchni austro-niemieckiej. Cienki plaster cielęciny lub wieprzowiny jest panierowany w klasycznej panierce (mąka, jajko, bułka tarta) i smażony na złoty kolor w klarowanym maśle. Charakterystyczna 'marszczona' panierka powstaje dzięki delikatnemu poruszaniu patelnią podczas smażenia. Tradycyjnie podawany z plasterkiem cytryny i sałatką ziemniaczaną.
Składniki (9)
- Olej słonecznikowy 100 g
- Schab wieprzowy 600 g
- Mąka pszenna 100 g
- Masło 100 g
- Jajko kurze 0.0 szt.
- 🌿 Przyprawy
- Sól 0.2 szczypt
- ✨ Opcjonalne
- Cytryna 0.0 szt.
- Bułka tarta 2 g
- Pieprz czarny 6 szczypt
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Przygotuj trzy miski: z mąką, roztrzepanymi jajkami i bułką tartą.
Obtocz mięso kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Rozgrzej masło z olejem na patelni (musi być dużo tłuszczu).
Smaż kotlety 2-3 minuty z każdej strony do złota, delikatnie potrząsając patelnią.
Odsącz na papierze i podawaj z cytryną.
Ciekawostka
Schnitzel wiedeński stał się popularny na całym świecie, a jego oryginalna wersja pochodzi z Austrii, gdzie jest uważany za narodowe danie.
Najlepsze na
Wskazówki
Podawaj schnitzel na ciepłym talerzu, obok umieść plasterek cytryny oraz świeżą sałatkę ziemniaczaną. Możesz udekorować danie świeżymi ziołami, takimi jak pietruszka, aby dodać mu koloru.
Resztki schnitzela najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie można je trzymać do 3 dni. Aby podgrzać, użyj patelni na małym ogniu, aby panierka pozostała chrupiąca.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz