Awokado (opcjonalne)
Opis
Awokado (opcjonalne) to kremowy owoc o delikatnym, lekko orzechowym smaku i jasnozielonym miąższu otoczonym ciemniejszą, chropowatą skórką; po przekrojeniu wyróżnia się dużym nasieniem i gładką, aksamitną konsystencją, która wnosi bogactwo tekstury do dań. Sprawdza się jako dodatek do sałatek, kanapek, past i smoothie, jako baza do guacamole oraz elegancki element doprawiający sushi, tacos czy pieczone warzywa, dzięki czemu jego stosowanie jest wysoce uniwersalne i często zalecane jako opcja opcjonalna w przepisach. Pod względem odżywczym awokado dostarcza głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, potasu, witaminy E i kwasu foliowego, co sprzyja sytości, wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i zdrowiu serca. Aby zachować świeżość, przechowuj twarde owoce w temperaturze pokojowej do dojrzenia, a dojrzałe w lodówce; przekrojone awokado najlepiej zabezpieczyć pestką, skropić sokiem z cytryny lub oliwą i włożyć do szczelnego pojemnika, a miąższ można też zmrozić po uprzednim rozgnieceniu z odrobiną kwasu, aby uniknąć ciemnienia.