Białe wino
Opis
Białe wino ma zazwyczaj jasnozłotą do słomkowej barwy i klarowną konsystencję; jego smak waha się od wytrawnego, cytrusowego i jabłkowego przez kwiatowe nuty po bogatsze, maślane i dębowe aromaty w winach starzonych. W kuchni sprawdza się znakomicie do deglasowania patelni, do sosów śmietanowych i maślanych, risotta, marynat do ryb i drobiu oraz lekkich vinaigrette — podkreśla świeżość potraw i rozwija aromaty bez przytłaczania. Pod względem wartości odżywczych białe wino dostarcza przede wszystkim kalorii pochodzących z alkoholu i cukrów, zawiera niewielkie ilości polifenoli oraz antyoksydantów; umiarkowane spożycie wiąże się z pewnymi korzyściami sercowo-naczyniowymi, ale nie zastępuje zdrowej diety. Przechowywać należy butelki w ciemnym, chłodnym miejscu o stabilnej temperaturze; podawać lekko schłodzone. Po otwarciu przechowywać w lodówce szczelnie zamknięte i spożyć w ciągu 3–5 dni (produkty musujące szybciej tracį bąbelki).