Bryndza podhalańska
Opis
Bryndza podhalańska to miękki, biały ser o zwartym, lekko kruszącym się miąższu, intensywnie słonym i pikantnym smaku z delikatną kwasowością i nutą owczego aromatu. Wyglądem przypomina wilgotną, kremową pastę lub kruszonkę, łatwo się rozsmarowuje i nadaje potrawom wyrazisty charakter. Pod względem odżywczym jest dobrym źródłem białka, wapnia i witamin z grupy B oraz korzystnych kultur mlekowych, co wspiera kości, mięśnie i florę jelitową; należy jednak pamiętać o umiarkowaniu ze względu na zawartość tłuszczu i soli. W kuchni bryndza świetnie sprawdza się jako pasta na chleb, nadzienie do pierogów lub krokietów, dodatek do sałatek, sosów i zapiekanek oraz składnik tradycyjnych potraw ziemniaczanych. Przechowywać ją w lodówce w szczelnym pojemniku lub w oryginalnej zalewie, zużyć w ciągu kilku dni do tygodnia i przed podaniem wyjąć na chwilę, by osiągnęła temperaturę pokojową i uwolniła aromat.