Cukier puder (do posypania)
Opis
Cukier puder to bardzo drobny, biały proszek o intensywnie słodkim, neutralnym smaku i jedwabistej, matowej fakturze, często z domieszką niewielkiej ilości skrobi (np. kukurydzianej) zapobiegającej zbrylaniu. Nadaje wypiekom eleganckie wykończenie, delikatnie podkreśla smak kremów i owoców, nie pozostawiając ziarnistej tekstury. Pod względem odżywczym jest praktycznie czystym węglowodanem prostym (sacharoza), dostarczającym kalorii (około 390 kcal/100 g) bez istotnych witamin czy minerałów; może być szybkim źródłem energii, lecz w nadmiarze sprzyja przyrostowi masy ciała i próchnicy, dlatego warto stosować go z umiarem. Najczęściej używa się go do posypywania ciast, pączków, naleśników, do glazur, kremów i dekoracji deserów oraz do słodzenia napojów; przed użyciem warto przesiać go przez sitko, żeby pozbyć się grudek. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym, chłodnym miejscu z dala od wilgoci i silnych zapachów — prawidłowo zabezpieczony zachowuje właściwości przez długi czas.