Menu

Erytrytol

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Erytrytol to biały, kryształowy słodzik o wyglądzie i strukturze zbliżonej do cukru, bez zapachu i ze słodkim smakiem na poziomie około 60–70% sacharozy; często wyczuwalny jest przyjemny, chłodzący efekt w ustach. Chemicznie należy do alkoholi cukrowych, naturalnie występuje w owocach i jest produkowany przemysłowo przez fermentację. Pod względem odżywczym erytrytol praktycznie nie dostarcza kalorii (ok. 0–0,2 kcal/g), ma zerowy indeks glikemiczny i nie wpływa na poziom glukozy we krwi, co czyni go odpowiednim dla osób z cukrzycą i na diecie niskowęglowodanowej; jest także niekariotwórczy. Przy bardzo dużych dawkach może powodować wzdęcia lub efekt przeczyszczający u wrażliwych osób. W kuchni erytrytol sprawdza się jako substytut cukru do napojów, deserów, sosów i pieczenia (daje objętość, choć słabiej karmelizuje), dobrze łączy się ze słodzikami intensywnymi. Przechowuj go w szczelnym, suchym pojemniku z dala od wilgoci i źródeł ciepła, w temperaturze pokojowej.

Wartości odżywcze (na 100g)

0 kcal Kalorie
0,0g Białko
100,0g Węglowodany
0,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (3)

Letni Sernik Jogurtowy z Musem Mango-Marakuja

⏱️ 75 min 🟡 medium

Podlaskie Racuchy Owsiane z Musem Jabłkowym i Nutą Kardamonu

⏱️ 45 min 🟢 easy

Domowa Granola Keto z Orzechami i Czekoladą

⏱️ 70 min 🟢 easy