Gałązka bazylii do dekoracji
Opis
Gałązka bazylii do dekoracji ma świeży, lekko słodko-pieprzny smak z nutą goździków i intensywny, zielony aromat; cienkie łodyżki i błyszczące, jasno- do ciemnozielone liście dodają potrawie elegancji i natychmiastowego efektu wizualnego. Najczęściej używa się jej na wierzchu dań takich jak sałatki, pomidory z mozzarellą, makarony, pizzę, zupy czy koktajle; można ją położyć w całości lub porwać dla pełniejszego uwolnienia aromatu. Gałązka bazylii jest niskokaloryczna, dostarcza witaminy K, A i C oraz minerałów jak mangan i żelazo, a zawarte w niej związki fenolowe (np. eugenol) mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co może wspierać odporność i trawienie. Aby zachować świeżość, przytnij końcówki, przechowuj krótko w szklance z wodą lub owiniętą wilgotnym ręcznikiem w lodówce; na dłużej zamrażaj w oleju lub przygotuj pesto.