Seler
Opis
Seler to warzywo o świeżym, lekko pikantno-gorzkawym smaku i wyraźnym aromacie selerowym; odmiana naciowa ma jędrne, zielone łodygi i liście, natomiast seler korzeniowy charakteryzuje się kulistym, chropowatym bulwem o kremowym wnętrzu. Jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik, potas, witaminy K i C oraz foliany, a także zawiera związki antyoksydacyjne i przeciwzapalne (np. apigenin), co wspiera trawienie, pomaga regulować ciśnienie krwi i ma działanie moczopędne oraz detoksykujące. W kuchni seler pasuje do surowych przekąsek, sałatek i dipów, jest podstawą wywarów, zup, gulaszy i duszonych warzyw oraz świetnie komponuje się z marchewką, cebulą, ziemniakami, jabłkiem i rybami; seler korzeniowy można też piec lub miksować na puree. Przechowuj łodygi w lodówce owinięte folią lub w wodzie, aby zachowały jędrność, a korzeń trzymaj w chłodnym, wilgotnym miejscu lub w lodówce w osłonie z papieru, co wydłuży świeżość nawet do kilku tygodni.