Gałka muszkatołowa (mielona)
Opis
Gałka muszkatołowa mielona ma ciepły, korzenny aromat z nutą słodyczy i delikatnej goryczki, smak orzechowo-ziemisty z lekką pikantną końcówką; jej barwa to jasno- do ciemnobrązowy proszek, intensywny zapach wydobywa się już w niewielkiej ilości. W niewielkich dawkach dostarcza przeciwutleniaczy i związków o łagodnych właściwościach przeciwzapalnych oraz wspomagających trawienie, a także może poprawiać aromat potraw; warto jednak pamiętać, że w dużych ilościach zawiera substancje psychoaktywne i może być toksyczna, więc stosować oszczędnie. W kuchni mielona gałka pasuje do deserów, wypieków, budyniów i napojów korzennych, a także do sosów, purée ziemniaczanego, zapiekanek, zup kremowych i dań mięsnych oraz curry, gdzie dodaje głębi smaku. Przechowuje się ją w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła i wilgoci; cały owoc dłużej zachowuje aromat, przyprawę mieloną najlepiej zużyć w ciągu kilku miesięcy.