Herbatniki
Opis
Herbatniki to cienkie, kruche ciasteczka o złocistej barwie i delikatnie słodkim, maślanym lub neutralnym smaku, zależnym od receptury. Mają chrupiącą strukturę i proste, często okrągłe lub prostokątne formy, które dobrze komponują się z napojami i deserami. W wersji pełnoziarnistej są nieco bardziej ziarniste i sycące. Pod względem odżywczym herbatniki dostarczają głównie węglowodanów i kalorii, zawierają umiarkowane ilości tłuszczu i niewielkie ilości białka; wersje sklepowe mogą mieć dodatek cukru i tłuszczów nasyconych, dlatego warto wybierać pełnoziarniste lub o obniżonej zawartości cukru dla lepszej wartości odżywczej. Doskonale sprawdzają się jako przekąska do herbaty i kawy, baza do serników, spód do deserów, panierka lub składnik obtłuczeń do ciast i kremów. Przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu, unikać wilgoci; na dłużej zamrażać, nie zaleca się chłodzenia w lodówce, które może je zmiękczyć.