Jalapeño (świeże)
Opis
Jalapeño (świeże) to średniej wielkości papryczka o gładkiej, błyszczącej skórce zwykle zielonej, z czasem przybierającej czerwone odcienie, o owalnym, lekko stożkowatym kształcie. Ma wyraźny, świeży smak warzywny z umiarkowaną pikantnością — ostrzejszą niż papryka słodka, ale łagodniejszą niż habanero — która łagodnie ustępuje po gotowaniu. Z punktu widzenia odżywczego dostarcza niską liczbę kalorii, sporo witaminy C, witaminy A i błonnika, a także kapsaicynę, związek o działaniu przeciwzapalnym, przyspieszającym metabolizm i mogącym łagodzić ból. Kuchennie jalapeño pasuje do sals, guacamole, tacos, marynat, grillowanych i zapiekanych dań, można je faszerować, kisić lub dodawać do zup i duszonych potraw, by dodać świeżości i ostrości. Świeże jalapeño przechowuj w lodówce w perforowanym woreczku przez około 1–2 tygodnie; pokrojone trzymaj w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu kilku dni. Aby wydłużyć trwałość, można je zamrozić lub zakonserwować.