Menu

Jalapeño (świeże)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Jalapeño (świeże) to średniej wielkości papryczka o gładkiej, błyszczącej skórce zwykle zielonej, z czasem przybierającej czerwone odcienie, o owalnym, lekko stożkowatym kształcie. Ma wyraźny, świeży smak warzywny z umiarkowaną pikantnością — ostrzejszą niż papryka słodka, ale łagodniejszą niż habanero — która łagodnie ustępuje po gotowaniu. Z punktu widzenia odżywczego dostarcza niską liczbę kalorii, sporo witaminy C, witaminy A i błonnika, a także kapsaicynę, związek o działaniu przeciwzapalnym, przyspieszającym metabolizm i mogącym łagodzić ból. Kuchennie jalapeño pasuje do sals, guacamole, tacos, marynat, grillowanych i zapiekanych dań, można je faszerować, kisić lub dodawać do zup i duszonych potraw, by dodać świeżości i ostrości. Świeże jalapeño przechowuj w lodówce w perforowanym woreczku przez około 1–2 tygodnie; pokrojone trzymaj w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu kilku dni. Aby wydłużyć trwałość, można je zamrozić lub zakonserwować.

Wartości odżywcze (na 100g)

29 kcal Kalorie
0,9g Białko
6,5g Węglowodany
0,4g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (2)

Pikantne nachosy z serem i sosem salsa

⏱️ 20 min 🟢 easy

Koktajl 'Ognisty zachód'

⏱️ 45 min 🟡 medium