Konfitura różana
Opis
Konfitura różana to delikatna, jedwabista przetwórnia o barwie od jasno‑różowej do głębokiego karminu, o intensywnym, kwiatowym aromacie i subtelnej słodyczy z lekką, cytrusową nutą. W składzie dominują cukry proste, ale konserwacja z płatków róży dostarcza też antyoksydantów, polifenoli i niewielkich ilości witaminy C oraz związków przeciwzapalnych, które wspomagają odporność i łagodzą podrażnienia gardła; należy jednak pamiętać o wysokiej kaloryczności produktu ze względu na dodatek cukru. Kulinarne zastosowania konfitury różanej są wszechstronne: znakomicie pasuje do pieczywa, serów pleśniowych i kremowych, jako dodatek do jogurtów, lodów i wypieków, a także jako składnik glazur do drobiu czy dziczyzny oraz elegancki element deserów i napojów. Przechowywać ją w szczelnie zamkniętych, sterylnych słoikach w chłodnym i ciemnym miejscu, po otwarciu trzymać w lodówce i spożyć w ciągu kilku tygodni, unikając zanieczyszczeń przy nabieraniu.