Kruszony lód
Opis
Kruszony lód to neutralny smakowo, bezwonny składnik o chłodzącym, przyjemnie chrupiącym odczuciu i wyglądzie złożonym z drobnych, nieregularnych, przejrzystych płatków przypominających śnieg. Jako praktycznie czysta woda nie dostarcza kalorii ani makroskładników, ale wspomaga nawodnienie, szybką regulację temperatury ciała i może łagodzić opuchliznę lub podrażnienia skóry; nie zastępuje jednak źródła składników odżywczych. Kruszony lód znajduje uniwersalne zastosowanie w barze i kuchni — idealny do koktajli, drinków, granit, chłodnych napojów i smoothie, do serwowania owoców morza, deserów i sałatek oraz do prezentacji potraw wymagających szybkiego schłodzenia. Przechowuje się go w zamrażarce w szczelnym worku lub pojemniku, by uniknąć sklejania i absorpcji zapachów; najlepiej przygotowywać świeży, używać szybko po rozmrożeniu i zawsze dbać o czystość wody oraz urządzeń do kruszenia.