Makaron lasagne
Opis
Makaron lasagne to szerokie, płaskie płaty makaronu o delikatnym, neutralnym smaku i matowej, jasnożółtej barwie; po upieczeniu nabiera miękkiej, lekko sprężystej struktury, dobrze chłonąc sosy. Odżywczo jest źródłem węglowodanów złożonych, z umiarkowaną ilością białka i niską zawartością tłuszczu, a wersje pełnoziarniste dostarczają więcej błonnika, witamin z grupy B i minerałów, co sprzyja sytości i stabilnemu poziomowi energii. W kuchni lasagne sprawdza się nie tylko w klasycznym zapiekanym daniu z ragù i beszamelem, lecz także jako przekładane warstwy w wersjach wegetariańskich, wegańskich, a także do rolowania czy nadziewania (cannelloni). Suchy makaron przechowuj w chłodnym, suchym i szczelnym pojemniku; świeże płaty trzymaj w lodówce do 2–3 dni lub zamroź do 1–2 miesięcy. Gotowe potrawy przechowuj w lodówce 2–3 dni lub w zamrażarce do około 2 miesięcy.