Orzeszki piniowe (opcjonalne)
Opis
Orzeszki piniowe (opcjonalne) to drobne, kremowo‑żółte nasiona o delikatnym, maślanym smaku z lekko żywiczną nutą i miękką, lecz chrupiącą teksturą. Wizualnie są podłużne i lśniące, po uprażeniu nabierają złotobrązowej barwy i intensywniejszego aromatu, co czyni je świetnym dodatkiem dekoracyjnym i smakowym. Są kaloryczne, bogate w jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze, białko roślinne oraz witaminę E, magnez i cynk, co wspiera zdrowie serca, funkcje mięśni i układ odpornościowy. W kuchni pasują do sałatek, pesto, dań makaronowych, pieczeni, warzyw z grilla i deserów; można je dodawać na surowo lub lekko uprażyć dla wydobycia aromatu. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce lub zamrażarce, aby zapobiec jełczeniu.