Owoce mieszane (truskawki/borówki)
Opis
Owoce mieszane (truskawki/borówki) łączą słodko-kwaśny, soczysty smak truskawek z delikatnie słodkim, lekko ziemistym aromatem borówek; wizualnie tworzą atrakcyjne połączenie czerwieni i granatu/niebieskiego, często z połyskiem i drobnymi pestkami truskawek. Są niskokaloryczne, bogate w witaminę C, błonnik, antyoksydanty (flawonoidy i antocyjany), mangan oraz niewielkie ilości kwasu foliowego i potasu, co wspiera odporność, zdrowie naczyń, funkcje poznawcze oraz regulację poziomu cukru i trawienie. Kulinarnie świetnie sprawdzają się w smoothie, musli, sałatkach owocowych, deserach, naleśnikach, ciastach, dżemach i sosach do mięs czy serów, dodając świeżości i koloru. Przechowywać w lodówce w suchym, przewiewnym pojemniku, myć tuż przed spożyciem, usuwać zepsute owoce; truskawki najlepiej spożyć w ciągu 2–3 dni, borówki zachowują świeżość około tygodnia. Można mrozić pojedynczo na blaszce, a następnie przełożyć do worków.