Menu

Parmezan (starty)

Opis

Parmezan (starty) to intensywny, wyrazisty ser o złocisto-kremowej barwie i ziarnistej, lekko kruszącej się strukturze. Smak jest umami, orzechowy i słony, z długim, pikantnym finiszem; starty dodaje potrawom świeżości i głębi aromatu, szybko się topi i nadaje przyjemną teksturę. Jest bogaty w białko, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B i A, co wspiera kości i funkcje metaboliczne, choć zawiera też tłuszcze nasycone i sól, więc warto używać umiarkowanie. Długie dojrzewanie obniża zawartość laktozy, co ułatwia trawienie u niektórych osób. Parmezan pasuje do makaronów, risotto, zup, sałatek, sosów i zapiekanek jako posypka oraz składnik panierki. Przechowuj w lodówce owinięty papierem pergaminowym i luźno folią, aby nie gromadziła się wilgoć; można mrozić, ale straci część tekstury, dlatego najlepiej trzeć tuż przed użyciem.

Wartości odżywcze (na 100g)

431 kcal Kalorie
38,0g Białko
4,1g Węglowodany
29,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (2)

Risotto z grzybami i truflami

⏱️ 90 min 🟡 medium

Wegetariańska lasagna

⏱️ 120 min 🟡 medium