Parmezan (starty)
Opis
Parmezan (starty) to intensywny, wyrazisty ser o złocisto-kremowej barwie i ziarnistej, lekko kruszącej się strukturze. Smak jest umami, orzechowy i słony, z długim, pikantnym finiszem; starty dodaje potrawom świeżości i głębi aromatu, szybko się topi i nadaje przyjemną teksturę. Jest bogaty w białko, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B i A, co wspiera kości i funkcje metaboliczne, choć zawiera też tłuszcze nasycone i sól, więc warto używać umiarkowanie. Długie dojrzewanie obniża zawartość laktozy, co ułatwia trawienie u niektórych osób. Parmezan pasuje do makaronów, risotto, zup, sałatek, sosów i zapiekanek jako posypka oraz składnik panierki. Przechowuj w lodówce owinięty papierem pergaminowym i luźno folią, aby nie gromadziła się wilgoć; można mrozić, ale straci część tekstury, dlatego najlepiej trzeć tuż przed użyciem.