Parmezan (tarty)
Opis
Parmezan tarty to intensywny, słono-orzechowy ser o wyraźnym aromacie umami i złocisto-kremowej barwie; drobno starte płatki dodają potrawom aromatu i przyjemnej, lekko ziarnistej tekstury. Jako długo dojrzewający ser charakteryzuje się bogactwem smaku przy niewielkiej wilgotności, dlatego łatwo się rozpuszcza i zapieka. Pod względem odżywczym parmezan jest skoncentrowanym źródłem białka wysokiej jakości, wapnia, fosforu oraz witaminy B12; zawiera także tłuszcze nasycone i sól, więc warto spożywać go umiarkowanie. W kuchni tarty parmezan sprawdza się doskonale do makaronów, risotto, zup, sałatek, sosów i zapiekanek oraz jako wykończenie dań i przekąsek z owocami lub orzechami. Przechowuj go w lodówce w szczelnym pojemniku lub owinięty w pergamin i folię, unikając wilgoci; można też przechowywać w zamrażarce dla dłuższego okresu, pamiętając o zmianie tekstury po rozmrożeniu.