Pasta achiote
Opis
Pasta achiote to gęsta, intensywnie czerwonopomarańczowa masa z zmielonych nasion annatto (achiote) z dodatkiem przypraw, czosnku, kwaśnych składników i tłuszczu. Smak jest ziemisto-orzechowy, lekko pikantny i gorzkawy, bardziej ceniony za barwę i aromat niż ostrość, nadający potrawom ciepły, lekko dymny ton. Pod względem odżywczym pasta dostarcza niewielkiej ilości kalorii, tłuszczu i minerałów, a annatto jest źródłem karotenoidów (bixin, norbixin) o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. W kuchni używa się jej do marynat i adobo dla wieprzowiny, kurczaka i ryb, do ryżu, gulaszy, sosów i potraw meksykańskich, karaibskich i filipińskich, gdzie nadaje kolor i subtelny aromat. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, zużyć w ciągu kilku tygodni; można porcjować i mrozić w tackach do lodu, co wydłuża trwałość do kilku miesięcy.