Menu

Pietruszka natka

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Pietruszka natka to jasnozielona zielenina o delikatnie pikantnym, lekko gorzkawym smaku i intensywnym aromacie, z drobnymi pierzastymi liśćmi dodającymi świeżości potrawom. Jest bogata w witaminy A, C i K, kwas foliowy, minerały takie jak żelazo i potas oraz związki przeciwutleniające, co wspiera odporność, zdrowie kości, krążenie i trawienie oraz działa przeciwzapalnie. W kuchni sprawdza się jako uniwersalny dodatek do zup, sosów, sałatek, ziemniaków, ryb i mięs oraz do przygotowywania pesto czy świeżych dressingów, podkreślając smak i poprawiając walory estetyczne dań. Aby zachować świeżość, najlepiej przechowywać natkę w lodówce w wilgotnej ściereczce lub w szklance z wodą, owiniętą luźno folią, a nadmiar można posiekać i zamrozić w oleju.

Wartości odżywcze (na 100g)

36 kcal Kalorie
3,0g Białko
6,3g Węglowodany
0,8g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (3)

Spaghetti Aglio e Olio

⏱️ 20 min 🟢 easy

Rosół z kurczaka

⏱️ 120 min 🟡 medium

Barszcz czerwony

⏱️ 90 min 🟡 medium