Menu

Prosciutto di Parma

Opis

Prosciutto di Parma to delikatna, długo dojrzewająca szynka włoska o chronionej nazwie pochodzenia (DOP), cechująca się słodko-słonym, lekko orzechowym smakiem i cienkimi, półprzezroczystymi plastrami w tonacjach różu z charakterystycznymi paskami białego tłuszczu. Jest bogata w białko i dostarcza witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo i cynk; zawiera też korzystne kwasy tłuszczowe jednonienasycone, ale ze względu na zawartość soli i charakter przetworzonego mięsa warto spożywać ją umiarkowanie. W kuchni pasuje do antipasti, melonów, fig, serów, sałatek z rukolą, kanapek, makaronów i jako elegancki dodatek do pizzy czy szparagów owiniętych prosciutto. Przechowywać w lodówce w temperaturze 2–6°C, najlepiej owiniętą papierem pergaminowym i folią lub w szczelnym pojemniku; plastry spożyć w ciągu kilku dni, cała noga może być przechowywana dłużej w chłodnym, suchym miejscu.

Wartości odżywcze (na 100g)

195 kcal Kalorie
26,0g Białko
0,6g Węglowodany
8,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (3)

Kremowe Risotto z Dynią Piżmową, Szałwią i Chrupiącym Prosciutto

⏱️ 90 min 🟡 medium

Kremowe Risotto z Dynią Piżmową, Szałwią i Chrupiącym Prosciutto

⏱️ 90 min 🟡 medium

Kremowe Risotto z Dynią, Szałwią i Chrupiącym Prosciutto

⏱️ 60 min 🟡 medium