Roszponka
Opis
Roszponka, zwana też roszponką sałatową lub mâche, to delikatna roślina o drobnych, łyżeczkowatych, intensywnie zielonych liściach układających się w rozety; smak jest łagodny, lekko orzechowy i słodkawy, bardzo przyjemny w świeżych kompozycjach. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C i kwas foliowy, zawiera żelazo, potas, błonnik oraz niewielkie ilości kwasów omega‑3, a także przeciwutleniacze wspierające odporność, zdrowie skóry i wzroku oraz regulację ciśnienia i metabolizmu. W kuchni roszponka świetnie komponuje się z cytrusami, orzechami, serami kozim, burakami i wędzonym łososiem, nadając lekkości sałatkom, kanapkom i delikatnym zupom (dodawanym pod koniec). Przechowuj ją nieumyta, owiniętą w papierowy ręcznik w perforowanym opakowaniu lub pojemniku w lodówce, z dala od nadmiaru wilgoci; zachowuje świeżość zwykle 3–5 dni.