Serek kozi
Opis
Serek kozi ma delikatny, lekko kwaśny i kremowy smak z wyraźną nutą ziemistości; świeże sery są miękkie i białe, łatwe do rozsmarowania, zaś starsze twardsze i bardziej pikantne. Jest źródłem białka, wapnia, witaminy A oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, często łatwiej strawny niż sery krowie dzięki mniejszej zawartości laktozy i krótszym łańcuchom tłuszczowym; świeże kultury mogą wspierać mikrobiom jelitowy, a umiarkowane spożycie dostarcza składników korzystnych dla kości i wzroku. W kuchni serek kozi pasuje do sałatek, tostów, tart, nadzień do mięs, deserów z miodem i owocami oraz kremowych sosów, nadając potrawom wyrazisty akcent; można go kruszyć, smarować lub delikatnie zapiekać. Przechowuje się w lodówce w 2–6°C w szczelnym pojemniku lub owinięty pergaminem, świeże spożywać w ciągu około tygodnia, a przed podaniem wyjmować na 20–30 minut, by uwolnił aromat.