Skórka starta z pomarańczy
Opis
Skórka starta z pomarańczy ma intensywny, cytrusowy aromat z wyraźnymi nutami słodyczy i lekkiej goryczy; drobne, jasnopomarańczowe wiórki dodają potrawom świeżości i żywego koloru. Zawiera witaminę C, błonnik pektynowy oraz flawonoidy (m.in. hesperydynę) i olejki eteryczne bogate w limonen, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz wspierają trawienie. W kuchni skórka starta doskonale pasuje do wypieków, deserów, marynat, sosów, dressingów i koktajli, a także do dań wytrawnych z ryb, drobiu i warzyw, gdzie podkreśla aromat bez dodatkowych kalorii. Najlepiej używać świeżo skrojonej skórki, a nadmiar przechowywać szczelnie zamrożony w małych porcjach lub w lodówce na pergaminie przez kilka dni; przed użyciem zawsze dokładnie umyć owoc lub wybierać owoce ekologiczne, by uniknąć pozostałości pestycydów.