Rozgrzej piekarnik do 200°C (tryb góra-dół). Dokładnie umyj dynię Hokkaido. Ostrym, dużym nożem przekrój ją na pół, a następnie każdą połówkę na 2-3 mniejsze kawałki. Za pomocą łyżki usuń gniazdo nasienne wraz z włóknami. Ułóż kawałki dyni skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30-40 minut. Dynia jest gotowa, gdy widelec wchodzi w miąższ bez żadnego oporu, a miąższ jest bardzo miękki.
Opis
To danie to kwintesencja jesieni zamknięta na talerzu. Aksamitne, delikatne kluseczki z pieczonej dyni i ziemniaków, które dosłownie rozpływają się w ustach. Ich subtelną słodycz idealnie przełamuje aromatyczny, lekko orzechowy sos z palonego masła z chrupiącymi listkami szałwii. Całość dopełniają prażone orzechy włoskie dodające tekstury oraz wyrazisty, słony ser Parmezan. Gnocchi dyniowe (Gnocchi di Zucca) to klasyka północnej kuchni włoskiej, szczególnie regionów Lombardii i Wenecji Euganejskiej, gdzie dynia jest królową jesiennych upraw. Danie jest nie tylko niezwykle smaczne, ale również pięknie prezentuje się na talerzu dzięki intensywnemu, pomarańczowemu kolorowi kluseczek. Idealnie sprawdzi się na elegancką kolację, rodzinny obiad czy po prostu jako komfortowe danie na chłodny wieczór.
Składniki (11)
- Dynia hokkaido 1000 g
- Ziemniaki mączyste 450 g
- Mąka pszenna typ 450 lub 00 250 g
- Jajko 1 szt.
- Masło 100 g
- Szałwia świeża 30 g
- Orzechy włoskie 50 g
- Ser parmezan 50 g
- 🌿 Przyprawy
- Sól 10 g
- Pieprz czarny świeżo mielony 2 szczypty
- ✨ Opcjonalne
- Gałka muszkatołowa 2 szczypty
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Przygotowanie Purée z Dyni
Wyjmij dynię z piekarnika i pozwól jej lekko ostygnąć przez około 10 minut, aby można było ją dotknąć. Gorący miąższ oddziel od skórki za pomocą łyżki (choć w przypadku Hokkaido można go użyć ze skórką dla większej ilości błonnika) i przełóż do miski. Zblenduj miąższ na idealnie gładką masę za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Odważ dokładnie 500g gotowego purée i odstaw do całkowitego wystudzenia. To kluczowe, aby ciasto nie było zbyt klejące.
Wyrabianie Ciasta na Gnocchi
W dużym garnku zagotuj wodę. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach (w skórce) w osolonej wodzie do miękkości, około 20-25 minut. Sprawdź gotowość, nakłuwając je widelcem. Odcedź i obierz je, póki są jeszcze gorące. Natychmiast przeciśnij je przez praskę do ziemniaków na stolnicę lub do dużej miski. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia i odparowania.
Na dużej, czystej stolnicy lub blacie połącz wystudzone, przeciśnięte ziemniaki z 500g wystudzonego purée z dyni. Zrób na środku wgłębienie, wbij do niego jajko, dodaj połowę mąki, szczyptę soli, pieprzu i opcjonalnie świeżo startą gałkę muszkatołową. Delikatnie, opuszkami palców, zacznij zagarniać składniki do środka, łącząc je w jednolitą masę.
Stopniowo dodawaj resztę mąki, zagniatając ciasto tylko do momentu, aż składniki się połączą i ciasto będzie miękkie, lekko lepkie, ale da się z niego uformować kulę. Nie dodawaj zbyt dużo mąki! Ilość może się różnić w zależności od wilgotności dyni i ziemniaków. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Formowanie i Gotowanie Gnocchi
Podziel ciasto na 4 równe części. Każdą część, na lekko oprószonej mąką stolnicy, roluj dłońmi w wałeczek o grubości około 2 cm. Ostrym nożem lub skrobką do ciasta pokrój wałeczek na małe kawałki o długości około 2-2,5 cm. To są twoje gnocchi.
Aby nadać gnocchi charakterystyczny kształt, weź jednego kluseczka i delikatnie przesuń go po ząbkach widelca, lekko dociskając kciukiem. Z drugiej strony powstanie małe wgłębienie. Ten kształt sprawia, że sos idealnie przylega do klusek. Uformowane gnocchi odkładaj na tacę lub deskę obficie posypaną mąką, tak aby się nie stykały.
W dużym, szerokim garnku zagotuj obficie osoloną wodę (około 1 łyżka soli na 3 litry wody). Gdy woda mocno zawrze, zmniejsz ogień do średniego. Delikatnie wrzucaj gnocchi partiami. Nie przepełniaj garnka. Gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez około 1-2 minuty. Wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.
Przygotowanie Sosu i Podanie
Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozpuść masło. Gdy zacznie się pienić, dodaj całe listki szałwii. Smaż przez 2-3 minuty, mieszając, aż masło nabierze orzechowego zapachu i bursztynowego koloru, a listki szałwii staną się chrupiące. Uważaj, aby nie spalić masła!
Do gotowego sosu na patelni przełóż ugotowane, odcedzone gnocchi. Delikatnie wymieszaj, potrząsając patelnią, aby każda kluseczka pokryła się masłem. Podgrzewaj razem przez około minutę. W międzyczasie na suchej, małej patelni podpraż orzechy włoskie przez 2-3 minuty, aż zaczną pachnieć, a następnie grubo je posiekaj.
Przełóż gorące gnocchi z sosem na talerze. Posyp obficie świeżo startym Parmezanem oraz posiekanymi, prażonymi orzechami włoskimi. Udekoruj chrupiącymi listkami szałwii z patelni. Podawaj natychmiast, póki danie jest gorące.
Ciekawostka
Słowo 'gnocchi' w języku włoskim oznacza 'grudki' lub 'sęki', co odnosi się do ich charakterystycznego kształtu. Chociaż dziś kojarzą się głównie z ziemniakami, historycznie pierwsze gnocchi robiono z mąki, bułki tartej lub kaszy, a ziemniaki stały się popularnym składnikiem dopiero po ich sprowadzeniu do Europy w XVI wieku.
Najlepsze na
Wskazówki
Podawaj natychmiast po przygotowaniu, na podgrzanych, głębokich talerzach, aby danie jak najdłużej utrzymało temperaturę. Do dania świetnie pasuje lekkie, białe wino o dobrej kwasowości, np. Pinot Grigio lub Sauvignon Blanc, które zrównoważy maślaną bogactwo sosu.
Surowe, nieugotowane gnocchi można zamrozić. Ułóż je na tacy posypanej mąką w jednej warstwie, tak by się nie dotykały. Wstaw do zamrażarki na 1-2 godziny, a po stwardnieniu przełóż do woreczka strunowego. Można je przechowywać do 3 miesięcy. Gotuj zamrożone, wrzucając bezpośrednio na wrzątek (czas gotowania wydłuży się o 2-3 minuty). Ugotowane gnocchi można przechowywać w lodówce do 2 dni i odsmażyć na patelni z masłem.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz