Menu

Skórka z pomarańczy (do dekoracji)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Skórka z pomarańczy to cienka, aromatyczna warstwa o intensywnym, świeżym zapachu cytrusów i żywej pomarańczowej barwie; zewnętrzna część (skórka) daje intensywny, słodko-kwaśny aromat, natomiast biała część (albedo) bywa gorzka, więc do dekoracji używa się cienkich paseczków lub spirali. Zawiera niewiele kalorii, nieco błonnika, witaminę C oraz fitoskładniki i olejki eteryczne (głównie limonen) o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które wspomagają trawienie i odporność. W kuchni sprawdza się jako dekoracja i aromatyzator — do koktajli, deserów, ciast, sałatek i dań mięsnych, a także w postaci kandyzowanej lub suszonej. Przechowywać najlepiej krótko w lodówce w szczelnym pojemniku lub owiniętą folią, a na dłużej mrozić lub suszyć; używać jak najświeższej, by zachować olejki aromatyczne.

Wartości odżywcze (na 100g)

47 kcal Kalorie
1,0g Białko
11,0g Węglowodany
0,1g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (2)

Cosmopolitan z sokiem żurawinowym

⏱️ 15 min 🟡 medium

Koktajl 'Ognisty zachód'

⏱️ 45 min 🟡 medium