Skórka z pomarańczy (do dekoracji)
Opis
Skórka z pomarańczy to cienka, aromatyczna warstwa o intensywnym, świeżym zapachu cytrusów i żywej pomarańczowej barwie; zewnętrzna część (skórka) daje intensywny, słodko-kwaśny aromat, natomiast biała część (albedo) bywa gorzka, więc do dekoracji używa się cienkich paseczków lub spirali. Zawiera niewiele kalorii, nieco błonnika, witaminę C oraz fitoskładniki i olejki eteryczne (głównie limonen) o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które wspomagają trawienie i odporność. W kuchni sprawdza się jako dekoracja i aromatyzator — do koktajli, deserów, ciast, sałatek i dań mięsnych, a także w postaci kandyzowanej lub suszonej. Przechowywać najlepiej krótko w lodówce w szczelnym pojemniku lub owiniętą folią, a na dłużej mrozić lub suszyć; używać jak najświeższej, by zachować olejki aromatyczne.