Skrzydełka z kurczaka
Opis
Skrzydełka z kurczaka to małe, atrakcyjne kawałki z chrupiącą skórką po upieczeniu lub usmażeniu i soczystym, delikatnym mięsem przy kości; surowe mają jasnoróżową barwę i charakterystyczny, zaokrąglony kształt z dwoma segmentami. W smaku są uniwersalne, dobrze chłoną marynaty i przyprawy, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w wersji pikantnej, słodko-pikantnej lub ziołowej. Pod względem odżywczym skrzydełka dostarczają wartościowego białka oraz witamin z grupy B (szczególnie niacyny i B6) oraz minerałów takich jak selen i fosfor; zawierają umiarkowane ilości tłuszczu, który zwiększa kaloryczność szczególnie w skórce, dlatego można je odchudzać przez usunięcie skóry. Typowe zastosowania to grill, pieczenie, smażenie na głębokim tłuszczu, duszenie i przygotowanie bulionów; dobrze komponują się z ostrymi sosami, miodowo-musztardowymi glazurami i piwnymi marynatami. Przechowywać należy w chłodziarce do 1–2 dni surowe i 3–4 dni po ugotowaniu, a dla dłuższego terminu mrozić w szczelnym opakowaniu do około 6 miesięcy; rozmrażać w lodówce i unikać krzyżowego zanieczyszczenia.