Suszona lawenda jadalna
Opis
Suszona lawenda jadalna ma delikatny, kwiatowy aromat z nutami słodyczy, cytrusów i lekko ziołową goryczką; wyglądem przypomina drobne fioletowe pączki kwiatowe i szarozielone listki po wysuszeniu, nadające potrawom dekoracyjny, rustykalny akcent. W wartościach odżywczych jest niskokaloryczna, bogata w olejki eteryczne (m.in. linalol, octan linalylu) oraz związki fenolowe i flawonoidy o właściwościach przeciwutleniających; tradycyjnie używana bywa dla wsparcia trawienia, łagodzenia napięcia i jako środek o działaniu przeciwzapalnym i antyseptycznym, choć należy traktować to jako uzupełnienie, nie zastępstwo porady lekarskiej. W kuchni pasuje do wypieków i deserów (ciasta, kruszonki, kremy), syropów, herbat, lemoniad i koktajli, a także do mieszanek ziołowych, marynat i pieczonych mięs, szczególnie baraniny czy warzyw korzeniowych. Przechowywać w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, najlepiej jako całe pąki; unikać wilgoci i silnych zapachów, by zachować aromat do około 6–12 miesięcy.