Cukier trzcinowy drobny
Opis
Cukier trzcinowy drobny to jasnobrązowy, drobnoziarnisty cukier o delikatnym, karmelowo-melasyjnym aromacie i miękkiej strukturze, która łatwo rozpuszcza się w napojach i ciastach. Jako produkt głównie sacharozy dostarcza szybko przyswajalnej energii (około 4 kcal/g) i zawiera śladowe ilości minerałów takich jak potas, magnez czy żelazo, jednak nie zastępuje zbilansowanej diety, dlatego warto stosować go z umiarem. Świetnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, deserów, ciast, sosów i marynat, wzbogacając potrawy o głębszy smak niż biały cukier i ułatwiając karmelizację. Przechowywać go w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, z dala od wilgoci i silnych zapachów; w wilgotnym klimacie warto dodatkowo użyć saszetki osuszającej, by zapobiec zbrylaniu.