Suszone żurawiny
Opis
Suszone żurawiny mają intensywny słodko-kwaśny smak z wyraźną, lekko cierpką nutą i mięsistą, żującą konsystencją; wizualnie są błyszczące, ciemnoczerwone do bordowych, często lekko posłodzone. Z punktu widzenia wartości odżywczych dostarczają błonnika, przeciwutleniaczy (flawonoidów i proantocyjanidyn), witamin i minerałów w niewielkich ilościach, są niskotłuszczowe, ale mogą zawierać dodany cukier, więc warto zwracać uwagę na etykietę; spożywane umiarkowanie wspierają zdrowie układu moczowego i układu sercowo-naczyniowego dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. W kuchni pasują do sałatek, musli, pieczywa, ciastek, farszów do drobiu oraz desek serów, a także do sosów i kompotów; można je szybko zmiękczyć przez namoczenie w wodzie, soku lub alkoholu. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, a po otwarciu najlepiej w lodówce, aby przedłużyć świeżość i zapobiec sklejaniu; zużyć w ciągu kilku miesięcy.