Syrop złocisty (golden syrup)
Opis
Syrop złocisty (golden syrup) to gęsty, lepki syrop o bursztynowo‑złotej barwie, słodkim, lekko karmelowym aromacie i jedwabistej konsystencji. Pod względem odżywczym dominuje w nim cukier prosty, jest bogaty w kalorie i praktycznie nie zawiera białka, tłuszczu ani błonnika; dostarcza natychmiastowej energii, ale nie istotnych ilości witamin ani minerałów, dlatego warto stosować go oszczędnie jako źródło szybkiej energii. Kulinarne zastosowania obejmują pieczenie, polewy i glazury, dodatek do owsianki, deserów, puddingów, sosów i marynat, gdzie wnosi wilgotność i karmelowy posmak. Przechowuje się go w szczelnie zamkniętym słoju w suchym, chłodnym miejscu poza bezpośrednim światłem; nie wymaga lodówki, a ewentualne skrystalizowanie można łatwo usunąć przez podgrzanie w kąpieli wodnej.