Tymianek (świeży)
Opis
Tymianek świeży ma intensywny, ziołowy aromat z nutami ziemistymi, lekko cytrusowymi i żywicznymi; tworzą go drobne, szorstkie, zielone listki osadzone na cienkich, zdrewniałych łodyżkach, czasami z drobnymi fioletowymi kwiatami. Jest niskokaloryczny, dostarcza witamin A, C i K, żelaza, manganu oraz błonnika, a zawarte w nim olejki eteryczne, przede wszystkim tymol, wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i wspomagające odporność i trawienie. W kuchni świeży tymianek pasuje do mięs (zwłaszcza jagnięciny i drobiu), gulaszy, pieczonych warzyw, zup, sosów, potraw z pomidorami, ryb oraz dań śródziemnomorskich i aromatycznych marynat; dodawany na końcu zachowuje świeży smak. Przechowuj go owinięty w wilgotny papier lub stojący w słoiku z wodą w lodówce, zużywaj w ciągu 1–2 tygodni, a nadmiar zamrażaj lub susz, by zachować aromat.