Wykałaczki
Opis
Wykałaczki to drobne, cienkie patyczki zazwyczaj wykonane z drewna, bambusa, plastiku lub metalu, o zaostrzonych końcach i naturalnym, stonowanym wyglądzie; nie mają charakterystycznego smaku — drewno może mieć delikatny, drzewny aromat, ale nie są przeznaczone do spożycia. Pod względem wartości odżywczych nie dostarczają praktycznie żadnych kalorii ani składników odżywczych i nie są produktem jadalnym; ich korzyści zdrowotne są pośrednie — ułatwiają higieniczne podawanie przekąsek, pomagają w kontrolowaniu porcji i minimalizowaniu kontaktu dłoni z żywnością, jednak należy unikać przypadkowego połknięcia i uważać na odpryski drewna. Wykałaczki idealnie nadają się do nadziewania koreczków, dekorowania kanapek i koktajli, spinania roladek czy sprawdzania wypieków; plastikowe i metalowe warianty sprawdzają się przy wilgotnych potrawach. Przechowywać je w suchym, chłodnym miejscu w zamkniętym pojemniku, z dala od wilgoci i dzieci.