Menu

Wykałaczki

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Wykałaczki to drobne, cienkie patyczki zazwyczaj wykonane z drewna, bambusa, plastiku lub metalu, o zaostrzonych końcach i naturalnym, stonowanym wyglądzie; nie mają charakterystycznego smaku — drewno może mieć delikatny, drzewny aromat, ale nie są przeznaczone do spożycia. Pod względem wartości odżywczych nie dostarczają praktycznie żadnych kalorii ani składników odżywczych i nie są produktem jadalnym; ich korzyści zdrowotne są pośrednie — ułatwiają higieniczne podawanie przekąsek, pomagają w kontrolowaniu porcji i minimalizowaniu kontaktu dłoni z żywnością, jednak należy unikać przypadkowego połknięcia i uważać na odpryski drewna. Wykałaczki idealnie nadają się do nadziewania koreczków, dekorowania kanapek i koktajli, spinania roladek czy sprawdzania wypieków; plastikowe i metalowe warianty sprawdzają się przy wilgotnych potrawach. Przechowywać je w suchym, chłodnym miejscu w zamkniętym pojemniku, z dala od wilgoci i dzieci.

Wartości odżywcze (na 100g)

0 kcal Kalorie
0,0g Białko
0,0g Węglowodany
0,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (2)

Koreczki z serem i oliwkami

⏱️ 40 min 🟢 easy

Koreczki z serem i oliwkami

⏱️ 30 min 🟢 easy